Brakel is veilig als we respect tonen voor mekaar en voor de politie.
We versterken de rol van de wijkagenten, die zorgen voor een veilige omgeving om te wonen en te leven.
We halen het maximum uit de nieuwe politiezone met Oudenaarde. Daardoor krijgt Brakel toegang tot meer mensen en middelen. We behouden ook het politiekantoor in Nederbrakel zodat we dichtbij onze inwoners blijven.
Het aantal misdaden is de voorbije jaren gestaag gedaald. De criminaliteit ligt bovendien lager dan elders in de Vlaamse Ardennen. Volgens de Vlaamse Gemeentemonitor neemt het aantal Brakelaars dat zich “onveilig” voelt af.
We voeren meer gerichte acties uit op plaatsen waar incidenten kunnen voorkomen, zoals parkings, uitgaansplaatsen en cashpunten. We breiden het camerasysteem verder uit want de voorbije jaren heeft het de politie goed geholpen.
We doen gerichte controles op drugsbezit en -gebruik, bijvoorbeeld in horecazaken. We beboeten bij overlast én zetten volop in op begeleiding en preventie. Beide gaan hand in hand.
Ook in het verkeer
In ons landelijk Brakel moet iedereen veilig in het verkeer kunnen.
We evalueren de bestaande zones 30 en passen aan waar nodig. De Brakelaars willen geen zone 50 op het hele grondgebied. Dat bleek uit onze burgerbevraging. De invoering gebeurt enkel in dichtbewoonde straten.
We zorgen dat fietsers logisch kunnen reizen via fietsroutes, bij voorbeeld naar scholen, naar de dorpscentra en voor recreatie.
We gaan voor beter overleg met buurtbewoners over geplande wegenwerken zodat omleidingen veilig zijn voor iedereen (bij voorbeeld ook voor grote landbouwvoertuigen).
We gebruiken de app van onze gemeente zodat iedereen melding kan maken van problemen met onze wegen. De hinder voor buurtbewoners moet zo klein mogelijk zijn en daarom communiceren we via die app over de evolutie van de werken.