Skip to content

1. Brakel veilig

Brakel is veilig als we respect tonen voor mekaar en voor de politie.

We versterken de rol van de wijkagenten, die zorgen voor een veilige omgeving om te wonen en te leven.

We halen het maximum uit de nieuwe politiezone met Oudenaarde. Daardoor krijgt Brakel toegang tot meer mensen en middelen. We behouden ook het politiekantoor in Nederbrakel zodat we dichtbij onze inwoners blijven.

Het aantal misdaden is de voorbije jaren gestaag gedaald. De criminaliteit ligt bovendien lager dan elders in de Vlaamse Ardennen. Volgens de Vlaamse Gemeentemonitor neemt het aantal Brakelaars dat zich “onveilig” voelt af.

We voeren meer gerichte acties uit op plaatsen waar incidenten kunnen voorkomen, zoals parkings, uitgaansplaatsen en cashpunten. We breiden het camerasysteem verder uit want de voorbije jaren heeft het de politie goed geholpen.

We doen gerichte controles op drugsbezit en -gebruik, bijvoorbeeld in horecazaken. We beboeten bij overlast én zetten volop in op begeleiding en preventie. Beide gaan hand in hand.

Ook in het verkeer

In ons landelijk Brakel moet iedereen veilig in het verkeer kunnen.

We evalueren de bestaande zones 30 en passen aan waar nodig. De Brakelaars willen geen zone 50 op het hele grondgebied. Dat bleek uit onze burgerbevraging. De invoering gebeurt enkel in dichtbewoonde straten.

We zorgen dat fietsers logisch kunnen reizen via fietsroutes, bij voorbeeld naar scholen, naar de dorpscentra en voor recreatie.

We gaan voor beter overleg met buurtbewoners over geplande wegenwerken zodat omleidingen veilig zijn voor iedereen (bij voorbeeld ook voor grote landbouwvoertuigen).

We gebruiken de app van onze gemeente zodat iedereen melding kan maken van problemen met onze wegen. De hinder voor buurtbewoners moet zo klein mogelijk zijn en daarom communiceren we via die app over de evolutie van de werken.

2. Ten dienste van en bereikbaar voor elke Brakelaar

Onze gemeentediensten moeten er zijn om elke Brakelaar te helpen. We willen sterk inzetten op de dienstverlening aan onze burgers. Klantgerichtheid moet een van de kernwaarden zijn van de gemeente.

We investeren fors in betere communicatie. We breiden de toegang en bereikbaarheid van onze gemeentediensten uit. Er komen twee halve dagen en minstens één avond per week waar men kan langskomen zonder afspraak.

We vernieuwen de website van Brakel zodat je afspraken kan maken en de status van elke aanvraag kan opvolgen. Onze burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden zijn overal aanwezig en een aanspreekpunt voor alle inwoners.

We ontwikkelen een burgerapp op maat van onze gemeente zodat we direct en snel kunnen communiceren.

We verhogen de middelen voor onze adviesraden en creëren een adviesraad mobiliteit. We werken verder samen op basis van het memorandum. Brakelaars zetten zich massaal vrijwillig in voor onze gemeente. Bijna 20% van onze inwoners zijn vrijwillig actief in een vereniging. Zo maken we samen Brakel beter. We werken verder projecten uit via participatietrajecten, zoals we dat deden voor het skatepark en de hondenlosloopweide.

Bij grote werken in een buurt maken we, naast de klassieke werfvergaderingen, bijkomend gebruik van videovergaderingen om efficiënt en frequent buurtbewoners te informeren en te betrekken bij de voortgang van de werken.

3. Beleven in brakel

We renoveren de sporthal, die nu bijna 25 jaar in gebruik is. We kijken hoe we nieuwe sporten kunnen toevoegen. De nieuwe ligging van het zwembad naast sporthal De Rijdt zorgt ervoor dat alle sportinfrastructuur nu centraal ligt.

We creëren een gemeenschappelijk sportterrein dat door alle Brakelse sportclubs kan gebruikt worden. Naast een voetbalterrein, moet er ook plaats zijn voor andere sporten.

Er valt continu van alles te beleven in Brakel. Het zijn vooral Brakelaars en verenigingen die daar voor zorgen. Wanneer verenigingen zelf investeren in infractructuur nemen we de intrestlasten van leningen over.

We bestuderen ook hoe we de sportinfrastructuur van scholen tijdens de vakantieperiodes kunnen openstellen voor andere activiteiten.

Onze vakantiekampen zijn een ongelooflijk succes! We willen het aanbod verder uitbreiden naar de leeftijd van 12 tot 16 jaar.

We geven burgers en verenigingen meer kansen om evenementen te organiseren. Het centrum van Brakel is de voorbije 6 jaar volop gebruikt voor de nieuwjaarsreceptie, Brakel Oktobert, de kermissen, de vele wielerwedstrijden, markten enz. We creëren één evenementenloket en zorgen ook voor eenvoudiger regels voor kleinschalige evenementen.

Vandaag kan je bij de gemeente terecht voor podia en dranghekkens voor evenementen. Wij breiden dat aanbod verder uit met bijvoorbeeld mobiele sanitaire voorzieningen.

4. Slim investeren

De voorbije jaren hebben we volop geïnvesteerd in onze gemeente. De voorbije jaren hebben we een schitterend nieuw zwembad gebouwd, een Ronsesestraat die veilig is voor fietsers en het centrum van Nederbrakel grondig vernieuwd. We hebben dat gedaan zonder de belastingen te verhogen. De komende jaren kunnen we dat verder doen zonder de belastingen te verhogen, want onze gemeente is financieel gezond.

Na breed overleg met de adviesraden is er consensus over een polyvalente podiumzaal waarin ook de kunstacademie zal plaats hebben.

We renoveren de sporthal.

De vele ontmoetingszalen van de deelgemeenten blijven het bindmiddel van onze lokale gemeenschappen. Voor zaal Onthaal in Opbrakel kijken we naar een publiek-private samenwerking zodat we een nieuwe ruimte kunnen voorzien. Zaal Cordenuit in Everbeek wordt afgebroken en er komt een nieuwe moderne zaal.

We onderhouden en vernieuwen ons wegennet, altijd in combinatie met kwalitatieve fietspaden en aangepaste rioleringswerken.

Wij zorgen ervoor dat Brakelaars volop de kans krijgen om een eigen woning te kopen in hun gemeente. In Brakel is de kadastrale last lager dan het Vlaamse gemiddelde en we houden dat zo. Ons doordacht woonbeleid zorgt ervoor dat wonen in Brakel betaalbaar is voor Brakelaars. Dat is de beste garantie om onze gemeente financieel gezond te houden en onze dienstverlening verder te verbeteren.

5. Meer ondernemen

Nieuwe handelszaken in het centrum van Brakel ondersteunen we met een ondernemerspakket. Zo voorzien we een verminderde onroerende voorheffing voor startende ondernemers.

We voorzien premies voor de renovatie van gevels van handelszaken. We maken het ook eenvoudiger om pop-ups te starten die een opstap zijn naar volwaardige handelszaken.

We behouden de gratis parkings in onze gemeente in tegenstelling tot omliggende gemeenten.

We investeerden de voorbije jaren volop in de toegankelijkheid van Brakel centrum. De combinatie van het uitbreiden van parkingplaatsen, de blauwe zone en shop & go zorgt ervoor dat wie komt winkelen in Brakel voldoende parkingplaats heeft. We verbeteren de toegang tot de parking Tirse door een bijkomende verbinding met het centrum van Nederbrakel.

Bij grote bouwprojecten zorgen we er steeds voor dat er verplichtingen komen in het voorzien van publiek toegankelijke parking. We zorgen voor meer begroeiing op onze openbare parkings.

Bij gemeentelijke aanbestedingen kijken we niet enkel naar prijs maar ook naar afstand en service. Op die manier zorgen we er maximaal voor dat kleine lokale handelaars met gelijke wapens kunnen strijden.

Onze lokale horeca, handelaars en ondernemers zijn het kloppend hart van Brakel. Koopzondagen en evenementen maken Brakel extra aantrekkelijk. Als bestuur kopen we ook zo veel mogelijk lokale producten. Wij willen de nog niet-gebruikte percelen op de ambachtelijke zone zo snel mogelijk invullen.

6. Een duurzame omgeving waar landbouw en natuur mekaar versterken

De komende 6 jaar bepalen we de koers samen met onze landbouwers. Brakel is een landelijke gemeente waarin het goed leven is. Landbouw met toekomst maakt daar een essentieel deel van uit.

We blijven kritisch voor te veel onnodige regels die onze familiale landbouw bedreigen. Zoals we dat bij voorbeeld gedaan hebben met het Landschapspark. We zoeken naar nieuwe plaatsen om verder te bebossen zonder te raken aan landbouwgrond. Zoals we dat deden met de bosaanleg in de Cordenuitstraat en de Boekelstraat.

We vormen de gemeentelijke kerkhoven om naar plekken van groene rust, ontmoeting en bezinning. We behouden de gratis basistoegang tot het recyclagepark. We gebruiken camera’s om de grote vervuilers, zoals sluikstorters aan te pakken.

We helpen Brakelaars met vergroening, met name bij hun energiefactuur. Ze kunnen mee investeren in zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen zodat ze toegang krijgen tot duurzame en goedkope elektriciteit.

In Brakel zijn veel woningen niet energiezuinig. Wie moet tegemoet komen aan de renovatieplicht, krijgt steun door middel van kortingen op de onroerende voorheffing. Parkeerplaatsen in de winkelstraten willen we maximaal toegankelijk houden voor alle voertuigen. We breiden het huidige netwerk van 24 elektrische laadpunten fors verder uit.

We hebben de voorbije jaren wateroverlast kunnen vermijden. In overleg met de bewoners van Everbeek creëren we een gecontroleerd overstromingsgebied om te vermijden dat kelders onder water komen te staan. We werken een compensatieregeling uit zodat overstromingsgevoelige bouwgronden kunnen geruild worden voor percelen dichter bij woonkernen.

We herwerken het BPA zonevreemde woningen zodat ook ondernemers over voldoende ruimte beschikken om hun bedrijf uit te breiden.

Waar wacht je nog op?
Contacteer ons